Natuurlijk Zuid-Holland, 19 september 2021


Evenementgegevens


Wij nodigen u uit voor de ‘Natuurlijk Zuid-Holland’ rit. Natuurlijk tussen haakjes, want de meeste natuur die we gaan zien is man-made.

We beginnen in het mooie Schiedam, aan de haven. De firma Kalfsbeek is zo vriendelijk om ons te ontvangen en dat stellen we zeer op prijs.

We nemen een kijkje in het historische Schiedam. Deze stad is wereldwijd bekend om haar Jeneverproductie, de historische binnenstad met historische havens (in andere Hollandse steden zouden die ‘grachten ‘heten) en de hoogste windmolens ter wereld.

De bijnaam van Schiedam ‘Zwart Nazareth’ komt ook van de jeneverindustrie. Deze bedrijfstak is inmiddels grotendeels verdwenen, maar 6 molens bepalen nog het stadsbeeld. Ze zijn ook in deze route niet te missen.

Vanuit Schiedam gaat de route door Midden- Delftland richting de stad Delft.
Daar besparen we u de smalle grachtjes maar zullen toch een interessante route rijden, waarbij er ook gedacht is aan een mogelijkheid om de auto te parkeren en zo, te voet, de binnenstad en de markt te verkennen. Dat is zeker de moeite waard.

Zodra we Delft verlaten brengt de route ons wederom door Midden-Delftland, een echt Veenweidegebied dat door verschillende steden wordt omringd. Midden-Delftland is ook het eerste ‘Bijzonder Provinciaal Landschap’ van Nederland. Deze status geeft het belang aan van het open en groen houden van dit agrarisch veenweidelandschap tussen de steden.
Het dorp Schipluiden met haar karakteristieke ophaalbrug brengt ons via een aantrekkelijke weg naar Maasland en vandaar via Maasluis naar de pont naar Rozenburg (Let op: betalen met Pin)

Tot zover het “Natuurlijke” van dit gebied. Nu trekken we de industrie in maar dat doen we natuurlijk weer op een zeer leuke manier. We beginnen met de ‘Landtong Rozenburg’. Deze groene enclave in het Rotterdamse Havengebied dankt zijn vorm aan de afgravingen van het eiland Rozenburg, een lang smal schiereiland van zo’n 10 km lang.

Vanaf de landtong is er zicht op Maassluis, olieraffinaderijen, opslagtanks, havens, het Calandkanaal en de druk bevaren Nieuwe Waterweg en Scheur. Op het meest westelijke punt is een uitkijkheuvel met zicht op de Splitsingsdam in de Maasmonding, de Maasvlakte en Hoek van Holland.

Na de landtong gaat de route over de Calandbrug, via de groene strook bij het Brielsemeer richting de Maasvlakte. Ook hier zien we zware industrie dicht bij de natuur. We rijden helemaal naar het Maasvlakte strand omdat we u dit uitzicht niet willen onthouden. Ga er maar eens goed voor zitten.

De rit eindigt in Oostvoorne, in een gezellig Paviljoen waar we hopelijk met z’n allen het glas kunnen heffen op een geslaagde dag!!!

Na de borrel rond 18:00 uur is er mogelijkheid tot het blijven dineren bij De Duinrand. Het diner bestaat uit 3 gangen á €39,50 pp (excl. drank). Deelname moet van tevoren kenbaar gemaakt worden op het aanvraagformulier t.b.v. de reservering bij het restaurant.

Organisatie: Jeroen Hamelinck en Tamara van der Brugghen ( 06-47697365 )
Startpunt: Kalfsbeek BMW, Karel Doormanweg 21, 3115 JD Schiedam
Eindpunt: Restaurant Paviljoen De Duinrand, Strandweg 4, 3233 CW Oostvoorne
Totale lengte rit: 114 Km