Zuid-Hollandse contrasten: metropool en molens 30 mei 2021


Evenementgegevens


Op 15 april is de vooraankondiging met het programma van de rit Zuid-Hollandse contrasten gepubliceerd. Daarbij is aangegeven dat doorgang en verdere invulling afhangt van de versoepelingen. Met wat ‘out-of-the-box” denken hebben we samen met het bestuur en de start- en finish locatie een manier gevonden om deze rit door te kunnen laten gaan met een gelimiteerd aantal deelnemers.

Beperkingen
We hebben nog steeds te maken met de covid-19 beperkingen. Zo mag de horeca alleen bezoek op een terras ontvangen, met maximaal 50 personen per terras, binnen een tijdslot van 12.00 en 18.00. Het zijn met name deze beperkingen die een traditionele rit met gezamenlijke start om 10.30 en gezamenlijke borrel aan het slot niet mogelijk maken. Daarom hebben we gekeken wat er wel kan en om toch een rit binnen de beperkingen te kunnen organiseren moeten we het aantal deelnemers limiteren en opdelen in 2 groepen van 50 personen. Zo kunnen circa 50 auto’s meedoen. Uiteraard geldt ook bij deelname aan deze rit de gezondheidseis van geen covid-19 klachten.

Rijden in 2 groepen met een eigen tijdslot
Elke groep krijgt een eigen tijdslot bij de start en voor de borrel. Bij de start is dat voor groep 1 tussen 09.15 – 10.15 en groep 2 tussen 10.15 – 11.15. Ook heeft elke groep weer een tijdslot voor de borrel: groep 1 van 16.00-17.00 en groep 2 van 17.00-18.00.

De start wordt een “Drive-Thru start” vanaf het parkeerterrein. Je komt aanrijden op het parkeerterrein en ontvangt dan een welkomstwoord van de organisator met de laatste instructies en de speech van de voorzitter op papier. Vanuit het Postillion wordt koffie of thee to go en een lunchpakket voor onderweg uitgedeeld. De BMW Roadsterclub heeft besloten het lunchpakket te sponseren, zodat we niet afhankelijk zijn horeca onderweg, voor het geval ze dicht zijn of het erg druk is. Bij de start kan gebruik gemaakt worden van de toiletten van het Postillion.

Aan het slot komt elke groep apart binnen en kan dan in zijn eigen tijdslot meedoen aan de borrel op het terras en de prijs uitreiking. Zo kunnen we toch een rit met een behoorlijk aantal deelnemers organiseren binnen de beperkingen die er zijn.

Procedure inschrijving
De inschrijving zal worden geopend op vrijdag 7 mei om 19.00 uur. Er zullen twee inschrijf formulieren worden geopend, voor groep 1 (vroeg) en voor groep 2 (laat), zodat iedereen zelf zijn keuze kan maken. De equipes van de voorzitter en organisator, vallen ook binnen de limiet van 50 personen en worden direct door de webmaster ingeschreven, zodat deze bij de finish en borrel van beide groepen aanwezig kunnen zijn voor de terug ontvangst, prijsuitreiking en een speech. Op het inschrijfformulier kan de mogelijkheid aangegeven worden “borrel nee”, voor het geval een equipe niet mee wil doen aan de borrel.

Procedure plaatsing
Het inschrijfformulier van elke groep zal een limiet van 35 equipes bevatten, waarbij de plaatsing als volgt zal gaan:
Nummer 1 en 2 betreft de voorzitter en de organisator
Nummer 3 tot en met 25 is definitief geplaatst
Nummer 26 tot en met 35 staat op de reservelijst.

Als er tijdig versoepelingen worden aangekondigd die meer deelnemers mogelijk maken, zal er op maandag 17 mei om 19.00 een update op de website worden geplaatst met meer plaatsingsmogelijkheden. De inschrijving sluit op vrijdag 21 mei om 24:00 of zoveel eerder als vol.

Het plaatsen van deelnemers die op de reservelijst lijst staan gaat als volgt:
Nadat de inschrijving gesloten is (of zoveel eerder als mogelijk) zal de organisator beoordelen of er extra equipes kunnen deelnemen, doordat er equipes zijn met 1 deelnemer of die niet meedoen aan de borrel. Toekennen van de reserveplaatsen vindt plaats binnen een groep o.b.v. volgorde van de reservelijst van dezelfde groep. De organisator zal deelnemers van de reservelijst persoonlijk benaderen indien ze alsnog kunnen worden geplaatst. Indien het aantal deelnemers door versoepelingen kan worden uitgebreid, dan zullen de deelnemers op de reservelijst als eerste worden geplaatst.

Mocht iemand vanwege welke reden dan ook niet mee kunnen doen, dan wordt verzocht dit zo snel mogelijk bij de organisator te melden, ook al is het kort voor de rit, zodat er deelnemers van de reservelijst kunnen doorstromen.

De route

We rijden binnendoor via Zwijndrecht en Rijsoord naar Rotterdam. In Rotterdam rijden we langs de vele landmarks. Een ervaring apart om open te rijden tussen de hoge gebouwen en over de Erasmusbrug! Zo passeren we de Kuip, de Kop van Zuid, Hotel New York, de Erasmusbrug, het oude Scheepvaartkwartier, de Euromast en het Centraal Station.

Verder langs de Kubuswoningen, Station Blaak en de Markthal. Gelegenheid genoeg om even te stoppen en hopelijk wat te drinken, een hapje te eten of even de sfeer van de grote stad op te snuiven, bijvoorbeeld bij Hotel New York of in de Markthal met z’n spectaculaire plafond!

We verlaten Rotterdam over de Maasboulevard en via Ridderkerk gaan we naar het tweede deel van de route: de Alblasserwaard. Vlakbij maar een totaal andere wereld. Een typisch oud Hollands landschap: groene weides met zwart-witte koeien, molens, dorpjes, stroompjes, dijken en polderwegen.

We komen de Alblasserwaard binnen in Alblasserdam, het dorp waar het gebied zijn naam aan ontleent. Vervolgens rijden we langs de Lek richting Kinderdijk met de wereldberoemde molens die op de Unesco werelderfgoed lijst staan. We passeren dorpjes zoals Nieuw-Lekkerland, Brandwijk en Groot Ammers en komen aan in het oude vestingstadje Nieuwpoort. We vervolgen onze weg door de polders via Goudriaan en rijden langs de Graafstroom met de dorpjes Molenaarsgraaf en Bleskensgraaf. Een groter contrast met vanmorgen is bijna niet mogelijk.

De totale route is ruim 125 km en is goed te doen binnen de tijd, inclusief een paar stops. Er is een hoop te zien; de één houdt meer van de stad; de ander juist van het platteland of de molens. Zowel in Rotterdam als in de Alblasserwaard zit daarom in de route een “short-cut”, waarmee je ongeveer een half uur tijd wint als je ergens wat langer wil stoppen.

Het laatste stukje over de N3 voert ons weer naar onze startlocatie; het Postillion Hotel in Dordrecht. Hier zijn we vanaf 16.00 (groep 1) of 17.00 (groep 2) weer welkom voor de afsluiting van deze afwisselende rit met natuurlijk een drankje en de traditionele bitterballen.

Hopelijk tot ziens op 30 mei,
Wino en Debbie Dorst
Email: wino.dorst@gmail.com
Telefoon: 06-51340264

Start en finish locatie:
De start en finish is bij het Postillion Hotel Dordrecht, Rijksstraatweg 30, 3316 EH Dordrecht, telefoon: 078 – 618 4444.

Let op:
De verkeerssituatie op de N3 en de A16 rondom het Postillion Hotel is gewijzigd. Op de N3 zijn versmalde banen, gelden snelheidsbeperkingen en staan flitspalen. Ook de afrit op de A16 vanaf Rotterdam is onlangs aangepast. Let goed op de borden en rij niet automatisch op je navigatiesysteem.