Gespot: BMW Z1

Gespot op de Oldtimerdag in Voorburg: een BMW Z1

De Z1 werd in 1986 ontworpen door Harm Lagaay. Van de auto, die in 1987 gepresenteerd werd, zijn tussen 1989 en 1991 precies 8.000 exemplaren geproduceerd. Meer dan drie kwart hiervan werden verkocht op de eigen markt, Duitsland. Het opvallendste aan deze auto zijn de deuren, die in de carrosserie kunnen wegzakken. Die carrosserie bestaat volledig uit Thermoplast, door General Electric in koetswerkpanelen gegoten. De wagen is tevens de eerste wagen ter wereld die met standaard banden 1g in bochten kon halen, dit mede door de motorkap in omgekeerd vleugelprofiel en de dwarsgeplaatste uitlaat die eveneens een omgekeerd vleugelprofiel heeft.

Een 2.5 liter 6-in-lijn zorgt voor de aandrijving. Deze levert 171 pk bij 5.800 tpm en 218 Nm koppel. De auto heeft een handgeschakelde versnellingsbak met 5 versnellingen en kan 225 km/h halen. De sprint van 0 naar 100 km/h verloopt in 7,8 seconden.

Er werden slechts 38 modellen geproduceerd met een rode binnenbekleding, en de modellen met deze bekleding zijn dan ook het zeldzaamst.
In eerste instantie zouden er slechts 4000 Z1’s geproduceerd gaan worden maar toen de auto eenmaal bij de dealers arriveerde waren er al meer dan 5000 bestellingen en is er besloten de productie te verdubbelen. Toch heeft BMW nooit winst gemaakt op deze auto, maar werd het project beschouwd als proeftuin voor nieuwe technologieën (Z-achteras, thermoplastische koets).