Hollandse Plassen en Polders, 17 oktober 2021

HOLLANDSE PLASSEN EN POLDERS: MEER ACHTER DE DIJKEN!

Wij gaan een heerlijke dag over een afstand van ongeveer 100 kilometers rustig toeren op hooggelegen dijkjes langs schilderachtige veenplassen en dan weer duiken we diepgelegen polders in met vele molens, prachtige vergezichten en dromerige Ruysdaelwolken: Hartelijk welkom in het meest waterrijke stuk Holland tussen de grote steden!


Wij starten met een welkom vanaf 09:30 bij BMW van Poelgeest aan de Keyserswey 91, 2201 CX in Noordwijk. Na koek en zopie én een bemoedigend woord van onze Voorzitter starten wij met koelmoedige blik de Bayerische Motor Werken! Enkele dagen van te voren heeft u het routeboek ontvangen, waarin uiteraard de horecalocaties als navigatiebakens niet onvermeld zijn gebleven.Het Hollandse Plassen en Poldergebied heeft een indrukwekkende historie en het is een heerlijke ervaring hier relaxt met de kap open en de pet op te toeren: Da’s werken terwijl je bruin wordt! Een oneindig lijkend landschap met rijke cultuurhistorie, niet ontstaan maar ontworpen. Een gebied dat zichzelf door de eeuwen heen telkens weer opnieuw heeft uitgevonden. Met een prominente rol voor het water: als bron voor de bevloeiing van onze akkers, als netwerk van de vele handelsroutes tussen stad en land, als verdedigingslinie, als bron voor visserij. Een gebied met slingerende weggetjes die je doen dwalen in uitgestrekte polders, op dijken, langs mooie plassen en gezellige watersportdorpjes zonder het besef te hebben dat je door de Randstad toert…

Een eigenwijs stukje wereld, ruim 3 meter onder de zeespiegel, bol van activiteiten met een rijke ontstaansgeschiedenis. Je ontdekt keer op keer meer ‘Holland’ achter onze dijken, waarvan hierbij slechts een paar voorbeelden. De Westeinder plas herbergt het prachtige gebied de Bovenlanden. Het grootste wateroppervlak van de Hollandse Plassen maken deze plas tot een geliefde trekpleister voor recreanten te weg en te water. De vele Jachthavens bieden je alle faciliteiten om op het terras in de zon een broodje paling te verschalken. En dan de Braassemermeer en de Kagerplassen. De vele dorpen zoals Roelofarendsveen, Rijpwetering, Oude Wetering en Ter Aar kenmerken zich door de intensieve land- en tuinbouw. Het gebied kent een groot aantal zelfkazende boeren, wonend en werkend in een poldersilhouet dat wordt gekenmerkt door de talrijke molens. De Braassemermeer vormt met zijn omliggende wateren zoals Wijde Aa, Langeraarse plassen en Zegerplas, een echte uitvalsbasis in het Hollandse Plassengebied. Ook hier vind je een grote diversiteit aan restaurants en cafés aan het water.Uitgewaaid en bijgekleurd worden we vanaf 16:00 verwacht in het Glazen Huis van de Hockeyclub LOHC, Hofbroekerlaan 51a, 2341 LM in Oegstgeest voor het uitwisselen van indrukken en ervaringen, het inwisselen van de consumptiebonnen én uiteraard de prijzenuitreiking. Voor diegenen die willen blijven eten: In dit BMW Jubileumjaar kunt u bij uw aanmelding inschrijven voor een fantastisch Indonesisch buffet voor slechts €17,50 (?)

Het aantal inschrijvingen voor deze rit is beperkt tot 80 roadsters

Organisatie: Klaas de Boer