West Zeeuws Vlaanderen, 20 september 2020

Het meest zuidwestelijke stukje van Nederland, voor velen een uithoek en voor ons de toegang tot Europa. Brugge, Gent en Antwerpen binnen een uur en Parijs binnen 3 uur.

Er ligt heel wat geschiedenis in dit hoekje en vele vorsten hebben hun sporen achter gelaten, zo starten we bij :

Het Mauritshof, Mauritsweg 5, 4515 LA IJzendijke
Waar u welkom bent vanaf 9.30 uur. We starten zoals gewoonlijk om 10.30 uur.

We passeren de Staats Spaanse Linie en zullen een stuk van de Smokkelroute rijden. Decennia lang was het de moeite waard om zaken over en weer over de grens te smokkelen. In de eerste wereldoorlog liep hier de Draad. Dit was een door de Duitsers geplaatste stroomdraad die moest voorkomen dat de Belgen naar het neutrale Nederland zouden vluchten.

In Zeeuws Vlaanderen zien we dijken en kreken die getuigen van de actieve rol die de zee hier gespeeld heeft. De kreken waren zeearmen die ver het land in stroomden zoals langs Sluis en Sint Anna Termuiden tot in Brugge.

Tegenwoordig wordt het land gekenmerkt door de grote akkerbouwbedrijven en steeds meer ‘nieuwe natuur’. Zo zullen we het Zwin zien waar onlangs de grootte van het natuurgebied is verdubbeld. Ook zien we Waterdunen, een gebied bij Breskens dat gedeeltelijk wordt teruggegeven aan de zee. Zo’n 300 ha komt onder de invloed van eb en vloed te staan en men hoopt op de ontwikkeling van zoute vegetatie.

Dan is er natuurlijk ook nog het toerisme. Al enige jaren behoren onze stranden tot de schoonste van Nederland. De vele Duitsers, Belgen en Nederlanders die hier op af komen zijn een welkome bron van inkomsten. Op het strand vindt u zowat elke 2 km wel een strandpaviljoen waar het gezellig lunchen is. Cadzand is zich aan het ontwikkelen tot een nieuw Knokke en de haven en het strand in Breskens worden ook steeds meer bezocht.

Als laatste wil ik vernoemen de gastronomie van deze streek, we noemen onszelf graag Bourgondiër, en samen met de Belgen heeft dat geressorteerd in een grote hoeveelheid Michelinsterren. Zo had Oud Sluis van Sergio Herman er 3 en zijn beide locaties in Cadzand hebben er 1 en 2.

We komen uiterlijk 16.30 uur weer terug in het Mauritshof waar de officiële zaken worden af gehandeld, tevens kunt u hier dineren voor euro 29,50 per persoon.

Voor degenen die de avond voor en/of na de rit in de regio willen overnachten; hier een aantal suggesties voor hotels en B&B’s

We hopen u op 20 september te kunnen begroeten,
Eddy en Marina Cardon